BÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK - chovatelská stanice - BAJADERA

Světová výstava psů v Bratislavě

25.09.2009 13:42

Ve dnech 8. - 11. 10. 2009 se uskuteční u našich sousedů v Bratislavě Světová výstava psů, pořádaná Slovenskou kynologickou jednotou a my jsme se rozhodli reprezentovat s Elzou chov Bílého švýcarského ovčáka za Českou republiku a propagovat úspěšně chov tohoto plemene. Doufejme, že nám nebude stát nic v cestě a 8. 10. nastoupíme spolu s ostatními do kruhu k posouzení.

Děkujeme všem, kteří budou držet palce běloušům z České republiky.

 

Vyhledávání

Kontakt

Eva a Mirek Papulovi Razová 113
792 01 Bruntál
724 173 397

       NĚCO MÁLO O ELZE

  Elza se narodila 22.4.2006 v chovatelské stanici Nuslauda pana Pavla Nekvapila. Pochází z pracovní rodiny otce Akima Kinga z Ranče Montara a matky Filadelfie rain Miraja. Po rodičích zdědila temperamentní povahu. Má ráda volný pohyb, aportování a miluje vodu. Nepromarní žádnou příležitost ke koupání, ač by to byl pouze potůček. Nejraději však běhá kolem oveček, v tom je neúnavná. V pohybu je elegantní a umí se předvádět, což neplatí o výstavách. Tam se vyloženě nudí a dává to patřičně najevo svým znuděným výrazem. Miluje však svého páníčka natolik, že těch pár koleček nějak odběhá, aby byl spokojen a je ráda když se po příjezdu vrátí ke svým ovečkám. Tam je to zase ta Elza, plná energie a síly, kdy se jí rozehrají všechny svaly na těle a je radost se na ni dívat. Přezevšechno je výstavně úspěšná. Ve svých dvou a půl letech je BOB, Národní vítěz, Junior šampion, Klubový šampion a Šampion ČR. Doposud složila dvě zkoušky z výkonu a pokud to bude v našich silách budeme Elzu ve výcviku utužovat i nadále. Její DDK ( 1/1 ).

V roce 2010 získala Elza titul Grandšampion ČR

 

 

        TAKÉ NĚCO O BÁŘE

 

 Bára ( Ester ) je rodná sestra Elzy. Narodila se ve stejný den a pochází ze stejné rodiny. Barča je temperamentní a dobře se s ní pracuje. Stejně jako Elza miluje aportování vodu a hlavně ovečky v tom jsou obě stejné. Smůla je , že spolu nemohly vyrůstat. Převzali jsme ji do své péče když jí bylo rok a půl. Po krátkém soužití ve smeče jí Elza začala dávat najevo svou nadřazenost a Bára si to nenechala líbit. Svůj spor nedořešily, neboť jsem jim v tom zabránila. Dodnes spolu nejsou zadobře. Baruška se zúčastnila svodu mladých a jedné výstavy. Dále jsme již nepokračovali pro její špatný výsledek DDK ( 3/3 ). Bára je velmi učenlivá. Zúčastnila se závodů, kde jako začátečník mezi pokročilými získala svou první medaili umístěním na třetím místě.Je přátelská a poslušná, avšak k cizím nedůvěřivá.

Baruška již rozdává svou lásku v rodině s dětmi kde je spokojená a lásku jí opětují.

 

 

   DO TŘETICE O DALASOVI

Náš Dalíček ( Edison ) pochází z chovatelské stanice la Blankpapilio, Lenky Kovaříkové a Romana Pecára. Narodil se 15.3.2007. Otcem mu byl Elvis Taien a matkou Bjorka la Blankapilio. Daláska jsme také převzali do své péče, coby devítiměsíčního puberťáka, který si byl zvyklý dělat v jádru co chtěl. Jako štěně byl několikrát na cvičáku, ale přes zaneprázdněnost svých páníčků brzy vše zapoměl. Dnes už vše zvládá v pohodě, ale pořád je co pilovat. Je velmi přátelský až mazel. Ovečky oproti holkám ho moc neberou. Je vždy nad věcí, vždyť proč by se honil když za něho udělají práci jiní a rádi. Ovšem když bereme  do výběhu aport, nebo balonek tak je ochotně a co nejrychleji zažene sám, neboť nadevše miluje aportování. Vodu moc nemusí, vleze do ní jen tak, aby se moc nesmáčel. Tady opět platí vodní aport, to pak neví kdy přestat. Dalas byl zatím na svodu a jedné výstavě. Pro jeho neúplně vzpřímené ouško, ač to není vyřazující vada, jsme zatí nebonitovali. Klouby má ( 1/1 ). Nikam nespěcháme, budeme pilovat poslušnost a trpělivě čekat.

 


V listopadu 2015 nás Dalíček navždy opustil. Vzhledem k jeho věku byl jeho odchod nečekáný a bolestivý. Zůstane navždy v našich srdcích jako skvělý parťák a kamarád.